De farmaceuten GlaxoSmithKline (GSK) en CureVac bundelen de krachten voor een vaccin tegen de nieuwe varianten van het coronavirus. Ze mikken daarbij op één vaccin dat tegen meerdere opkomende varianten van het virus beschermt.

Nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de Britse en Zuid-Afrikaanse, dreigen zich veel sneller te verspreiden. Volgens GSK en CureVac zijn snelle stappen nodig om de pandemie "een stap voor te blijven".

Hun samenwerkingsproject bouwt voort op het kandidaat-vaccin van het Duitse CureVac dat nu nog wordt onderzocht. Dit vaccin werkt met dezelfde nieuwe techniek als de in de Europese Unie goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna: mRNA.

Via deze vaccins wordt synthetisch materiaal met dezelfde genetische code als de eiwitten van de kenmerkende uitsteeksels van het coronavaccin geïnjecteerd. Bepaalde cellen in het lichaam maken daardoor dezelfde eiwitten aan. Als reactie daarop maken mensen die zijn gevaccineerd, ook antilichamen tegen het coronavirus aan.