Korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen zegt dat er niet meer zal worden gewaarschuwd als mensen moedwillig de coronaregels overtreden.

"Daar waar mensen zich niet aan regels houden, zal de politie handhavend optreden. Als je moedwillig de regels overtreedt, krijg je een boete", zei Van Essen donderdagavond in de uitzending van Op1 in reactie op de invoering van een avondklok in Nederland.

De avondklok geldt vanaf aanstaande zaterdag iedere avond en nacht tussen 21.00 uur en 4.30 uur. Hoe de handhaving eruit zal zien, meldde Van Essen niet. De politie zei eerder te hopen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid over de invulling van de handhaving komt. "Er wordt van ons verwacht dat we stevig handhaven. We zetten alles op alles om dat voor elkaar te krijgen", liet een woordvoerder van de politie woensdag weten. "Het is aan de burgemeesters om te bepalen hoe de politie gaat handhaven."

Van Essen vertrouwt erop dat er onder de bevolking draagvlak voor de avondklok is. Hij vroeg ook nogmaals aandacht voor de flexibiliteit van zijn collega's die nu in plaats van overdag veelal 's avonds moeten werken. Hij hoopt verder dat ook politiemensen snel tegen COVID-19 gevaccineerd kunnen worden.