In het Catshuis is een groot deel van het demissionaire kabinet begonnen met het overleg met deskundigen over de coronacrisis. Daar wordt gesproken over een avondklok, het steunpakket voor het bedrijfsleven en een vroegtijdige heropening van basisscholen.

Zaterdag lekte al uit dat het OMT adviseert de basisscholen en de kinderopvang dicht te houden tot het einde van de lockdown (tot en met 9 februari). Het OMT maakt zich zorgen over de Britse mutatie van het virus die veel besmettelijker is dan andere varianten.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok nodig is, omdat het aantal nieuwe besmettingen groot blijft en de Britse variant zijn intrede heeft gedaan.

In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen invoering van de avondklok. Dat geldt ook voor de coalitiepartijen. Verder zijn er zorgen over de handhaving. De politiebonden voorzien grote problemen bij de handhaving van de regel. In de afgelopen tijd lijkt het begrip in de Kamer voor de mogelijke invoering van de "ingrijpende maatregel" te groeien.

Avondklok serieuze optie: 'In Frankrijk mag overdag meer'
232
Avondklok serieuze optie: 'In Frankrijk mag overdag meer'