De waarschijnlijk extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus is inmiddels bij zo'n vijftig mensen in Nederland vastgesteld, meldde het RIVM woensdagavond.

GGD Rotterdam-Rijnmond maakte woensdagmiddag al bekend dat zeker dertig mensen in die regio besmet zijn geraakt met de gemuteerde versie. Deze besmettingen houden verband met de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek en zijn inbegrepen bij de circa vijftig gevallen waarover het RIVM rapporteert.

Ook in Amsterdam is een cluster van meerdere besmettingen. Meerdere mensen bij wie de Britse variant is ontdekt, waren in het Verenigd Koninkrijk geweest.

"De variant lijkt besmettelijker te zijn, maar tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat het ziekteverloop anders of ernstiger is dan met de variant die op dit moment het meest in Nederland gevonden wordt", schrijft het RIVM.

Britse experts hebben dat eerder ook gezegd. Zij schatten in dat de gemuteerde variant tot 70 procent besmettelijker kan zijn dan de eerdere versies van het virus. Dat zou ook verklaren hoe deze nieuwe variant in een tijdsbestek van weken de meest voorkomende in Londen kon worden.