Premier Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter op om Joe Biden zo snel mogelijk als de nieuwe Amerikaanse president te erkennen.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft in gesprek met Vancouver Radio zijn zorgen geuit over de bestorming in Washington. "Hopelijk komt alles snel terug bij het oude."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas was minder mild in zijn oordeel. Maas schreef op Twitter dat "ontvlambare woorden gewelddadige acties" kunnen uitlokken. Daarmee verwees hij naar acties van president Trump, die zijn achterban meermaals had opgeroepen om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag. "Trump en zijn supporters moeten de verkiezingsuitslag accepteren", aldus Maas.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg sprak van "schokkende taferelen" in de hoofdstad van het machtigste land binnen de organisatie en riep op de uitslag van de verkiezingen te respecteren.

De Britse premier Boris Johnson noemt de chaos in Washington "schandelijke taferelen". Hij zegt dat de Verenigde Staten voor democratie staan in de hele wereld en dat het belangrijk is dat vreedzame overdracht van macht plaatsvindt.