In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen de regio's Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario omdat het minimumniveau aan zorg dan niet meer kan worden geleverd, zo meldt RTL Nieuws.

"De nood is ongekend hoog", schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. De regio's Groningen en Twente kampen met snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe. "Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden", aldus Schuiling. De regio Noord- en Oost-Gelderland sprak vorige week al van een "zeer zorgelijke en verontrustende situatie" vanwege de forse stijging van het aantal besmettingen.

De noodkreet heeft Den Haag inderdaad bereikt, aldus het ministerie van Defensie. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken wat er mogelijk is aan hulp. Het verzoek van de regio's Groningen en Twente zal maandagavond ook worden besproken in het Veiligheidsberaad.