De coronapandemie raakt ook de strijd tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Bijna drie kwart van alle lopende hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle behandelprogramma's wordt ernstig belemmerd door de coronacrisis, concludeert het Aidsfonds.

Volgens het fonds neemt het aantal hiv-infecties in grote delen van de wereld toe. De combinatie met het coronavirus heeft "een desastreus effect op de wereldwijde aidsbestrijding", zegt het Aidsfonds.

Zo zijn de hiv-testlocaties momenteel vooral bezig met testen op het coronavirus. Bij mensen thuis op hiv testen gaat een stuk moeilijker dan voorheen. Het gevolg is dat er minder hiv-gevallen worden opgespoord, waardoor de kans toeneemt dat mensen nietsvermoedend anderen besmetten of dat hun besmetting te laat wordt ontdekt om ze nog te kunnen redden. Bovendien durven sommige hiv-patiënten uit angst voor het coronavirus niet naar een ziekenhuis of een kliniek te gaan.

Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen: "De enorme vooruitgang die we met vereende krachten in veertig jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd. De toevoer en beschikbaarheid van levensreddende hiv-medicijnen is in veel landen ernstig in het gedrang gekomen."

Het Aidsfonds komt met de waarschuwing, omdat het dinsdag Wereldaidsdag is. Momenteel zijn wereldwijd ongeveer 38 miljoen mensen besmet met hiv.