De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil niet alleen in winkels een mondkapjesplicht. Hij schaart zich hiermee achter zijn ambtgenoten Femke Halsema (Amsterdam), Jan van Zanen (Den Haag) en John Jorritsma (Eindhoven).

De burgemeesters verwelkomen de mondkapjesplicht in hun regio's, omdat het aantal positieve tests in de laatste tijd snel opliep. Tegen het AD zegt Aboutaleb dat mondkapjes niet alleen in winkels, maar ook in andere publieke ruimtes gedragen zouden moeten worden. "Als het aan mij ligt, hoeft dat niet te worden beperkt tot winkels en supermarkten. Eigenlijk zou dit een advies moeten zijn voor alle bewoners en voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn. Denk ook aan gemeentehuizen en musea."

Maandag adviseerde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie een mondkapje te dragen in winkels. Dat is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten die geen mondkapje willen dragen wel weigeren. "Mijn verwachting is dat winkeliers zich gaan gedragen naar de oproep van het kabinet. Winkeliers en supermarkthouders zijn gezagsgetrouwe mensen en dragen verantwoordelijkheid", aldus Aboutaleb.