Het dodental als gevolg van het coronavirus in België is met 283 gestegen naar 4.440. Ook zijn nog eens 2.454 personen positief getest op COVID-19.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van de Belgische autoriteiten, die ook laten weten dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met twaalf personen licht is gedaald.

Van de 5.524 personen in de ziekenhuizen liggen er 1.204 op de ic's. Dat zijn er 22 minder dan een dag eerder. 889 coronapatiënten worden beademd. Ook dit aantal is licht gedaald. Bij de vorige update waren dat er nog 915.

De piek lag volgens de autoriteiten waarschijnlijk ergens begin april. Sindsdien daalt het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen. "De realiteit is dat het virus circuleert in de gemeenschap", zegt viroloog Steven Van Gucht, interfederaal woordvoerder. "Als we maatregelen te snel loslaten, kunnen we een nieuwe piek krijgen."

De Belgische veiligheidsraad komt woensdag bijeen om een beslissing te nemen over de coronamaatregelen. De verwachting is dat deze opnieuw worden verlengd. "Als we samen blijven volhouden, kunnen we de curve doen dalen", zegt Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. Hij zegt dat veel Belgen zich aan de maatregelen houden, maar een deel ook niet. Stevens benadrukt dat de bevolking het doel niet uit het oog moet verliezen.