Uit onderzoek blijkt dat personeel van twee Noord-Brabantse ziekenhuizen al vóór 27 februari besmet was met het coronavirus. Dat betekent dat de patiënt van wie eerder werd gedacht dat hij de eerste in Nederland was in werkelijkheid niet de eerste was.

Wetenschappers hebben deze maand onderzoek gedaan naar medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Van de 1.353 bleken er 86 besmet te zijn (geweest) met het COVID-19-virus.

Zeven van hen verklaren dat ze al voor 27 februari, de dag waarop bij een 56-jarige patiënt de eerste besmetting werd vast gesteld, symptomen hadden. Eén medewerker zegt al op 19 februari klachten te hebben gehad. Wat voor klachten deze medewerkers hadden, komt in het onderzoek niet naar voren.

Dat de 56-jarige man niet de eerste was die besmet was geraakt met het virus, komt niet als een verrassing voor het Tilburgse ziekenhuis. Directeur Bart Berden zegt tegen het Brabants Dagblad dat hij daar al rekening mee hield: "In de eerste weken dachten we nog: als je geen koorts hebt, ben je niet besmettelijk. Dat bleek dus wel het geval te zijn."

De peerreview van dit onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden. In deze fase worden de onderzoeksresultaten beoordeeld door andere experts.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.