Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten is in de laatste dagen gestabiliseerd, laat RIVM-baas Jaap van Dissel woensdag aan Tweede Kamerleden weten. Hij is dan ook positief over de huidige trend.

Tweede Kamerleden leggen woensdagochtend vragen over het coronavirus voor aan Van Dissel. In de briefing komt naar voren dat de intensivecareafdelingen in Nederland al lang overbelast zouden zijn geraakt als er geen maatregelen waren getroffen. Bij een lockdown was het aantal besmettingen minimaal geweest, maar dan wordt de gewenste groepsimmuniteit nooit bereikt. Met de huidige maatregelen liggen we op koers voor het uiteindelijke doel: flatten the curve. Van Dissel is positief gestemd over het effect van het huidige beleid.

1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt
109
1,5 meter afstand, of toch 2? Waarom dit per land verschilt

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.