Het populaire sociale netwerk Facebook introduceert donderdag geverifieerde pagina's en profielen voor bekende personen en merken. Eenzelfde functie wordt al geruime tijd door Twitter gehanteerd.

Dat maakt Facebook bekend op zijn blog. De pagina's en personen die in aanmerking voor een geverifieerde pagina komen, krijgen van Facebook een blauw bolletje met een vinkje erin. Het icoontje wordt naast de naam van de pagina of persoon weergeven.

Ook bij de zoekresultaten is het vinkje te zien. Dit moet het zoeken naar officiële Facebook-pagina's en -accounts voor gebruikers makkelijker maken en de officiële pagina's en profielen van de onofficiële fanpagina's en -profielen onderscheiden.

Facebook meldt dat alleen grote Facebookpagina's op populaire Facebook-accounts recht hebben op een verified-status. Hoe populair de betreffende pagina of account moet zijn, wil Facebook niet zeggen. Het vinkje geldt onder andere voor artiesten, journalisten, politici en populaire merken en bedrijven.

Google+ introduceerde recentelijk ook al eenzelfde functie waarmee accounts door het sociale netwerk van Google geverifieerd kunnen worden.

Lees ook 5 dingen die je moet weten over Facebook