De Brexit Party onder leiding van Nigel Farage is in het Verenigd Koninkrijk de winnaar geworden van de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij, die voor het eerst meedeed, kreeg 31,7 procent van de stemmen.

De regerende Conservative Party van scheidend premier Theresa May komt met 8,7 procent van de stemmen uit op de vijfde plaats. Dat is ruim de helft minder dan vijf jaar geleden.

De pro-Europese Liberal Democrats zijn met met 18,5 procent tweede geworden. De liberalen hielden de Labour Party, die 14 procent haalde, achter zich. Ook de groenen werden met 11 procent groter dan de Conservative Party.

UKIP, de oude partij van Farage, won de vorige Europese verkiezingen nog in het Verenigd Koninkrijk. Maar dit keer verliest de partij flink. UKIP daalt van 26,3 procent naar 3,6 procent van de stemmen.

Ook Labour en de Conservatives verliezen flink in vergelijking met vijf jaar geleden. Labour haalde toen 24,4 procent en de Conservatives 23,1 procent van de stemmen. LibDem scoorde een plus van 12 procentpunt.

37 procent van de Britse kiesgerechtigden ging donderdag stemmen. Dat zijn er relatief meer dan in 2014, toen ruim 35 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen.