Toen na de Tweede Wereldoorlog landelijk Stichting De Zonnebloem werd opgestart, bleek de instantie al snel zo waardevol dat er lokale afdelingen werden opgericht. Zo ook in Zundert in 1967. 

Op 25 oktober wordt het jubileum daarom passend gevierd.In die vijftig jaar is er op maatschappelijk gebied veel veranderd, maar ook veel hetzelfde gebleven merken de voorzitter, Joke van Zanten, en secretaris, Ria Schrauwen, op. 

Katholieke inslag

"De Zonnebloem begon ooit als een organisatie met een katholieke inslag. Dat is eigenlijk nog wel steeds hetzelfde gebleven alleen speelt de kerk tegenwoordig wel een minder grote rol", vertelt van Zanten.

"De afdeling Zundert bestrijkt Zundert, Achtmaal, Wernhout en Klein Zundert. Eigenlijk de vroegere gemeente dus."

Vrijwilligers

De afdeling Zundert heeft zo’n 150 tot 200 gasten die bezocht worden of waarmee uitstapjes of activiteiten worden gedaan. Deze mensen worden begeleid door ruim 60 vrijwilligers, vertelt Schrauwen.

"En dat zijn zorgzame types. Niet iedereen heeft een achtergrond vanuit de zorg. Dat is ook wel het mooie aan een organisatie als deze. Het gebeurt allemaal vrijwillig en vanuit het hart. We zijn allemaal mensen-mensen."

Band

"De vrijwilligers van De Zonnebloem krijgen zo echt een band met de gasten en vice versa. Jong en oud gaan ook samen", legt van Zanten uit. Dat blijkt uit de activiteiten die de afgelopen jaren georganiseerd werden.

Zo was er dit jaar een picknick waarbij de kinderen van ‘t Stokperdje de gasten van De Zonnebloem een mooie dag bezorgden, en bezochten leerlingen vanuit Mencia Sandrode een paar jaar terug mensen met een beperking rond de kerstdagen.

Jubileumdag

De jubileumdag op 25 oktober vindt plaats bij café De Valk in Wernhout, na een heilige mis in de O.L.V. van Altijddurende Bijstand kerk te Wernhout.

De feestdag is speciaal voor de gasten en vrijwilligers van De Zonnebloem en wordt begeleid met muziek, theater en een lunch. Oud-vrijwilligers zijn ook van harte welkom op de receptie die volgt om 18.00 uur en duurt tot 19.30 uur. De receptie vindt eveneens plaats bij café De Valk.