De inwoners van Zevenbergschen Hoek, dorp Moerdijk, Langeweg en een deel van het buitengebied van Zevenbergen mochten deze week als eersten in de gemeente Moerdijk hun huishoudelijk restafval naar ondergrondse containers brengen.

Dit is voortaan de nieuwe manier van huisvuil inzamelen Tijdens een officieel moment in Zevenbergschen Hoek nam wethouder Jaap Kamp de eerste ondergrondse container in gebruik.

Met de nieuwe manier van afval inzamelen, wil de gemeente Moerdijk uiteindelijk zoveel mogelijk hergebruiken en kosten besparen. Inwoners konden zelf kiezen welke manier van inzamelen van restafval de voorkeur had: ondergronds inzamelen of een extra container aan huis.

Zevenbergschen Hoek, Moerdijk en Langeweg gaven de voorkeur aan ondergronds inzamelen. Samen met de inwoners is hierna gekeken naar de beste locaties voor de containers.

Keuze

Daarna kon men individueel kiezen voor de maat van de containers voor de 'grondstoffen'. Huishoudens hebben nu een container waar groente-, fruit- en tuinafval kan worden gedeponeerd en eentje voor plastic en drankenkartons.

In gebieden met weinig huizen krijgen de inwoners ook voor restafval een container aan huis.

Afvalpas

De ondergrondse containers in Zevenbergschen Hoek, dorp Moerdijk, Langeweg en een deel van het buitengebied zijn afgelopen weken geplaatst.

De inwoners hebben alle containers ontvangen waarvoor ze individueel hebben gekozen en een afvalpas, waarmee de ondergrondse container kan worden geopend. Vanaf deze week dus is het systeem operationeel en kan men ‘aan de bak’.

Planning

Volgens de planning gaan de zes kernen in het westelijke deel van de gemeente na de zomer stapsgewijs ook over op het nieuwe systeem. Dan start ook de communicatie met de inwoners van Klundert en Zevenbergen, zodat zij later dit jaar hun keuze kunnen maken.