Na twee tegenvallende jaren voor de jaarmarkt stond het gilde Sint Jan in Wernhout voor een tweesprong: gaan we door op de oude manier? Of geven we de jaarmarkt wat meer cachet? Er werd gekozen voor het laatste.

Hopelijk werpt dat z’n vruchten af op 16 juli. Rien Smout, Ad de Hoon en hoofdman Johan van Aert doen hun verhaal uit de doeken. Alle drie de heren zijn het erover eens dat de jaarmarkt ook gewoon voor een 33ste keer moest doorgaan.

"Maar, dat het de afgelopen twee jaren terugliep met de bezoekersaantallen heeft ons niet ontmoedigd", vertelt Smout. "Integendeel, de animo onder de eigen leden bleek erg hoog om het evenement door te laten gaan."

Door onder andere een enquête onder de gildeleden te houden, wist het bestuur een aantal verandering op touw te zetten. Grootste noviteiten zijn een minikermis op het Antoon Jurriënsplein en de aanstelling van een nieuwe marktman.

Braderie

De nieuwe marktman van Euromarkt uit Ossendrecht belooft om dit jaar minimaal 75 kramen te verzorgen. De organisatie hoopt op deze manier weer wat meer leven in de Wernhoutse brouwerij te krijgen.

Vooral door een afname in het aantal kramen de afgelopen jaren, zag het dorp er soms somber en verlaten uit. En dat op een braderie met feestelijke inslag.

Rustig

"Daarvoor is de braderie ook opgericht", aldus De Hoon. "Het is belangrijk dat er dingen in Wernhout georganiseerd blijven worden, want anders wordt het hier wel heel rustig."