Peter Kuijlaars uit Etten-Leur gaat op zaterdag 12 augustus met een bijzondere fietstocht een financiële bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker bij kinderen, ook bekend als KiKa. 

Kuijlaars gaat binnen 24 uur een route afleggen van 250 miles ofwel 400 kilometer. De tocht bestaat uit lussen van ongeveer 100 kilometer in West-Brabant en een stukje Zeeland en start op 12 augustus om 13.30 uur.

Zondag 13 augustus omstreeks datzelfde tijdstip eindigt de tocht op het parcours van de profwielerronde in Etten-Leur.

"Mede dankzij de medewerking van de organisatie, Stichting Wielertopsport Etten-Leur, mag ik middels een interview met speaker Kees Maas en een aantal ronden over het parcours aandacht vragen voor KiKa."

Dadendrang

Peter Kuijlaars maakte op 'latere' leeftijd kennis met het toerfietsen. In het eerste jaar beleefde hij de euforie om zijn eerste centurion (100 kilometer) te rijden.

"Daarna de drive om in de Limburgse hooglanden te mogen rijden, met als hoogtepunt voor het eerst op de fiets de Keutenberg te overwinnen." Vervolgens werd zijn dadendrang steeds groter. "In mijn onwetendheid maakte ik de belofte om vóór mijn vijftigste minimaal de Alpe d’Huez te beklimmen. Deze berg wordt voor een belangrijk gedeelte geassocieerd met de strijd tegen kanker."

In zijn derde seizoen als toerfietser nam hij deel aan Alpe d’Huzes en beklom toen de 'Nederlandse' berg drie keer.

Symbool

Door het enthousiasme en de drive raakte Kuijlaars besmet met het virus om zich in te zetten voor het goede doel en met name de strijd tegen kanker. De Alpe d'Huez, de Mont Ventoux en Passo dello Stelvio zijn inmiddels meerdere keren bedwongen.

"De gevechten met deze bergen waren niet altijd even makkelijk, maar symboliseerden voor mij de strijd die anderen, ook naasten en bekenden, tegen kanker moeten en moesten leveren."

"Voor mij was het maar een dag afzien, terwijl deze mensen soms een jarenlange strijd moeten voeren en zich telkens moeten motiveren om deze voort te blijven zetten."