Grote belangstelling voor brandweer Etten-Leur tijdens Open Dag

Het was zaterdag druk tijdens de Open Dag die gehouden werd vanwege het 250-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer van Etten en Leur. 

Op het terrein en in de kazerne aan de Wipakker werden allerlei activiteiten georganiseerd. Er stonden diverse brandweerwagens, afkomstig uit Etten-Leur en omgeving opgesteld.

’s Morgens om vijf uur al werd er gestart met het klaarzetten van het materieel en het inrichten voor de diverse demonstraties. Belangstellenden konden zelf een Fire Fittest ondergaan.

Brandweerpak

Gestoken in een brandweerpak, een helm op het hoofd en voorzien van een cilinder met ademlucht konden de liefhebbers de diverse proeven doen.

Lopen met een drieduims slang, een 75 kg zware pop over een parcours slepen. Onder een tafel door lopen, die symbolisch rook voorstelde, zonder met je knieën de grond te raken, een evenwichtsbalk.

Demonstratie

Standaard wordt er bij 'redding bij auto ongeluk' uitgerukt met zes personen. Ook een ambulancemedewerker is daarbij aanwezig, zo leerde een demonstratie.

De auto wordt gestabiliseerd en de ramen worden voorzien van plastic folie om ze zonder gevaar te kunnen verwijderen.

Gereedschap

Vervolgens wordt er gecontroleerd op vloeistoffen en accu’s en met een enorme schaar wordt het voertuig uiteindelijk in stukjes geknipt. Nadat alle scherpe hoeken zijn afgeschermd wordt het slachtoffer bevrijd.

Het redgereedschap bestaat uit een spreider, een schaar, een pedalenknipper en een ram, een hydraulische stang die gebruikt wordt om het wrak uit elkaar te drukken.

Lees meer over:
Tip de redactie