Gemeente Zundert sluit omstreden camping Fort Oranje

De gemeente Zundert sluit de omstreden camping Fort Oranje in Rijsbergen.

"Als burgemeester, mede gesteund door de gemeenteraad, gaan wij camping Oranje sluiten", zegt burgemeester van Zundert Leny Poppe-de Looff vrijdag tijdens een persconferentie. 

"Er is geen sprake meer van een camping, maar meer een soort permanente woonwijk waar veel problemen met de openbare orde spelen", aldus Poppe-de Looff. Ook de slechte bouwstaat van de caravans is de burgemeester een doorn in het oog. "De staat van leven is kort gezegd zorgwekkend."

In het komende jaar wordt de camping gesaneerd en worden bewoners aan andere huisvesting geholpen. Vrijdag krijgen de bewoners van de camping hier bericht van. Op de camping wonen 120 kinderen.

Geweldsincidenten

Fort Oranje is bekend van de SBS6-documentaireserie Fort Oranje: Camping of krottenwijk. Hierin worden de verpauperde woonomstandigheden van de ongeveer 2.500 inwoners uitgelicht.

"Er zijn bij ons ruim tweehonderd situaties bekend waarin geweld is gebruikt", vertelt politiechef Jaco van Hoorn in de persconferentie. "We komen er heel vaak voor vechtpartijen."

Ook is er enige tijd geleden een grote hoeveelheid gestolen spullen in een schuur op de camping aangetroffen. De politiechef spreekt ook van situaties van zedendelicten, mensenhandel en prostitutie. Van Hoorn spreekt van een "zeer schrijnende situatie".

Kinderen

Begin 2017 heeft de GGD opnieuw gekeken naar de leefomstandigheden op Fort Oranje. Alle caravans zijn hierbij in beeld gebracht.

"In 60 procent van de gevallen gaven bewoners aan dat ze hulp nodig haddden", zegt GGD-directeur Annemieke van der Zijden. Ook zou een kwart van de inwoners financiële problemen hebben. "We hebben geprobeerd te helpen, maar het was dweilen met de kraan open. Als het ene gezin eruit was, kwam een nieuw gezin erin", aldus Van der Zijden.

De eigenaar van de camping, Cees Engel, kan de sluiting nog tegenhouden door bezwaar aan te tekenen, meldt Poppe-de Looff. Tegen BN DeStem zegt Engel dit van plan te zijn. De eigenaar zegt niet op de hoogte te zijn gesteld van de sluiting. "Dit is zeer onfatsoenlijk".

Lees meer over:
Tip de redactie