Taalhuis Etten-Leur opent officieel zijn deuren

In cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer is donderdag officieel Taalhuis Etten-Leur officieel geopend, een centrale plek in de gemeente voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, rekenen of de computervaardigheden wil verbeteren. 

Voor de opening was de bibliotheek van Nieuwe Nobelaer voor de gelegenheid omgebouwd tot een studio. In een talkshow-achtige setting nodigde directeur/bestuurder Hilda Vliegenthart diverse partners en gasten uit om samen op interactieve wijze het onderwerp te belichten.

Bij het Taalhuis zijn acht vrijwilligers actief en al meer dan vijftig mensen participeren in de cursussen van het Taalhuis. Acht andere vrijwilligers hebben bijna hun opleiding voltooid en gaan het team binnenkort versterken. Taalvrijwilligster Ineke Buijnsters begeleidt vooral mensen met een migratieachtergrond. "Voor veel mensen is vooral het sociale aspect belangrijk. Ze willen met elkaar in gesprek kunnen."

Zelfredzaamheid

In Etten-Leur heeft, zo blijkt uit onderzoek, ongeveer tien procent van de inwoners een taalachterstand. In heel Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Wethouder Jean-Pierre Schouw vertelde donderdag bij de opening hoe belangrijk het is om mensen met een taalachterstand te helpen naar meer zelfredzaamheid. Er zijn al diverse initiatieven binnen de gemeente, maar een samenwerking met Stichting Lezen en schrijven, de bibliotheek van Nieuwe Nobelaer en andere partijen in de vorm van het Taalhuis is volgens hem de volgende stap.

Anita, vroeger zelf laaggeletterd en nu taalambassadeur, liet weten hoe onzeker en niet zelfstandig ze zich voelde toen ze nog niet kon lezen of schrijven. Ook Bert die onlangs zijn wederhelft verloor en zelf niet overweg kon met een computer, vond hulp in het Taalhuis. Onder begeleiding leert hij nu de basisbeginselen van het werken met een computer zodat hij zelfstandig zijn administratie kan bijhouden.

Een andere gast aan tafel, Ali, woont pas sinds een paar jaar in Nederland. In het dagelijkse leven loopt hij tegen diverse drempels aan: "Ik woon in Nederland en wordt daardoor vijftien uur per dag geconfronteerd met de Nederlandse taal. Daarom wil ik het kunnen spreken, lezen en schrijven."

Logische partij

Taalhuis Etten-Leur is een samenwerkingsverband tussen Stichting lezen en schrijven, de gemeente Etten-Leur, cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer en andere lokale partners. Stichting lezen en schrijven ondersteunt met lespakketten en hulpmaterialen die vrijwilligers en deelnemers kunnen gebruiken tijdens de cursussen.

Ook voor het ROC is het Taalhuis een belangrijk initiatief. Het ROC worstelde al langere tijd met de vraag hoe ze de drempel voor mensen kon verlagen om deel te nemen aan een taalcursus. "De bibliotheek is een logische partij om samen mensen te helpen in het verbeteren van hun taal. Het begint nu bij taalvrijwilligers en als ze toe zijn aan professionalisering, kunnen ze bij het ROC terecht", aldus directeur Gerard Suijkerbuijk van het ROC.

Stimuleren

Miranda Bruijns, leesconsulent van bibliotheek Nieuwe Nobelaer, benadrukt het belang van taal op jonge leeftijd. "Het is belangrijk om de taal al op jonge leeftijd te stimuleren zodat kinderen op latere leeftijd gelijke kansen krijgen." Dit kan al door voor te lezen of door samen met taal te spelen.

De bibliotheek en gemeente spelen hier op in met de Boekstart, een pakket met boekjes en spelletjes die ouders kunnen gebruiken om de taal van hun kinderen te stimuleren. Daarnaast organiseren zij voorleesmomenten en boekenwurm-adviesochtenden in de bibliotheek.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie