Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, heeft dinsdagavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester in Etten-Leur in ontvangst genomen. Hierin staat dat de burgemeester een 'daadkrachtig mensenmens' moet worden. 

Van de Donk ontving het document in de raadzaal uit handen van Ronnie Buiks, voorzitter van de vertrouwenscommissie. 

Voor Etten-Leur moet een nieuwe burgemeester benoemd worden omdat huidig burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot met ingang van 1 december van dit jaar met pensioen gaat.

Etten-Leur zoekt als opvolger van Van Rijnbach, zo meldt de profielschets, een betrokken communicatief en daadkrachtig mensenmens. Naast de basiscondities (integer, verbindend, herkenbaar, onafhankelijk en stressbestendig) staan ook besluitvaardigheid en deskundigheid hoog in het vaandel.

Netwerk

Naast alle wettelijk uit te voeren taken wordt een burgemeester verwacht die verbindend is binnen de gemeenschap van Etten-Leur, zichtbaar is en dicht bij de inwoners staat. "Buiten de gemeenschap beschikt onze burgemeester over een breed netwerk wat hij of zij inzet ten behoeve van Etten-Leur en de regio."

Van de opvolger van Van Rijnbach wordt ook verwacht dat hij of zij investeert in het opbouwen van een regionaal netwerk. "Onze burgemeester promoot en vertegenwoordigt Etten-Leur en handelt als ambassadeur." Naast de wettelijke portefeuilles is er ook ruimte voor het vervullen van inhoudelijke portefeuilles zonder politieke lading.

Inwoners

Bij de totstandkoming van de profielschets is ook waarde gehecht aan de mening van de inwoners van Etten-Leur. Tussen 11 en 28 mei konden zij aangeven welke vaardigheden zij van belang vinden voor de nieuwe burgemeester van Etten-Leur.

Naast de 14 vaardigheden die al in de enquête opgesomd waren (betrokken, omgevingsbewust, daadkrachtig, besluitvaardig, doelgericht, vasthoudend, communicatief, gevoel voor politieke verhoudingen, organisatiegevoelig, coachend, onderhandelingsvaardig, analytisch, deskundig en ambitieus) konden de inwoners invullen welke bekwaamheden zij nog in dit lijstje misten. Ook werd hen gevraagd de drie belangrijkste vaardigheden aan te geven.

Opgenomen

Er bestond de mogelijkheid om de enquête zowel digitaal als op papier in te vullen. In totaal gebeurde dat 1.14 keer; 87 maal op digitale wijze en 27 keer op papier. Alle vooraf ingevulde vaardigheden blijken belangrijk of zeer belangrijk te worden gevonden worden door de inwoners.

De drie belangrijkste vinden zij – in volgorde – betrokken, communicatief en daadkrachtig. Deze worden gevolgd door achtereenvolgens besluitvaardig en deskundig. Op basis van de resultaten van de enquête zijn de vijf vaardigheden die de inwoners het belangrijkst vinden opgenomen in de profielschets.

PVV'er

Andere enkele opvallende opmerkingen van inwoners uit de vraag naar waar de nieuwe burgemeester van Etten-Leur aan zou moeten voldoen, zijn: moet van carnaval houden; moet een PVV’er zijn; gelovig, dat hij/zij God belangrijk vindt; ik wil de burgemeester, liefst weer een haar, op woensdag op de Markt of bij Pollemans kunnen tegenkomen.

Na het overhandigen van de profielschets wordt de vacature in de Staatscourant geplaatst. Kandidaten kunnen reageren tot 4 juli.