De door het Maas-Jacobs Vastgoed gerealiseerde transformatie van het voormalige stadskantoor naar woningen en commerciële ruimten tot Gasthuyspoort in Breda is donderdagochtend door de vakjury en het publiek tot winnaar van de Steden in Beweging (StiB) Award 2017 gekozen.

De winnaar werd bekendgemaakt op de laatste dag van Provada 2017. Zowel de vakjury als de 550 bezoekers die hun stem uitbrachten tijdens het jaarlijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche kwamen tot dezelfde winnaar. 

Het voormalige stadskantoor aan de Oude Vest in Breda werd gebouwd in jaren zeventig-stijl. Nadat het in 2006 leeg kwam te staan, bleef het gebouw tien jaar lang vrijwel ongebruikt.

De leegstand leidde tot verloedering, wat ook een negatieve invloed had op het ondernemersbestand in de directe omgeving.

Plan

In samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle ontwikkelde eigenaar Maas-Jacobs Vastgoed een plan om het gebouw te transformeren tot 52 appartementen en elf grondgebonden woningen, plus 1.780 m2 aan commerciële ruimten.

Daarbij werd het gebouw opgeknipt in drie delen, waarvan een deel wordt vervangen door een nieuw appartementengebouw. In het breedste middendeel werden ook vloeren gedeeltelijk uit het pand geknipt voor het aanleggen van een verhoogde binnentuin.

De elf grondgebonden woningen zijn inmiddels gerealiseerd en ook de commerciële ruimten met daarboven 33 koopappartementen zijn opgeleverd. Alle appartementen waren bij bouwstart reeds verkocht. De winkels zijn inmiddels allemaal verhuurd aan lokale partijen.