Het was even een klim naar de cabine, maar toen zette burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot dinsdag na wat instructies de graafmachine in werking om een eerste hap grond symbolisch weg te nemen. Het was de start van nieuwbouwproject Baronie de Streek in Etten-Leur, gelegen in het verlengde van de Baroniestraat. Hier worden tien 'jaren 30 stijl' huizen gebouwd.

Volgens makelaar Agnes Tomesen is er na de crisis weer behoefte aan kwaliteitshuizen op een mooie locatie en een ruime kavel. Die kavels mogen er dan ook zijn. Ze variëren van 560 tot 1.190 m2.

Dat er belangstelling voor bestaat bewijst het feit dat al 80 procent is verkocht "En over de overige twee woningen zijn serieuze gesprekken gaande", aldus de makelaar. Het project is ontwikkeld door de gebroeders Ward en Rob van Sundert. Zij zijn de vierde generatie van het Etten-Leurse familiebedrijf, dat in 1920 opgericht werd.

Kopers

De kopers van de woningen waren dinsdag bij het speciale moment aanwezig. Zoals Bert en Manita van der Laan uit Etten-Leur. 'Om de tien jaar verhuizen we', zegt Bert, "anders moeten we teveel gaan doen", grapt hij. "Ach, de kinderen zijn het huis uit en we wilden iets kleiners." Volgens Manita is daar uiteindelijk niet veel van terecht gekomen. "De tuin is in ieder geval veel groter", zegt ze. Het wordt hun vierde woning in Etten-Leur.

Burgemeester Van Rijnbach vertelt trots te zijn op weer zo’n mooi project in Etten-Leur. En met een knipoog naar de achterliggende volkstuintjes zegt ze: "Groente en fruit zijn vlakbij." Burgemeester en kopers ontvingen een bos bloemen en met champagne werd een toost uitgebracht op de nieuwbouw.