Uitbreiding waterberging in Fijnaart officieel geopend

De officiële ingebruikname van de vergrote waterberging aan de Westkreekweg in Fijnaart maakt naar verwachting een einde aan de wateroverlast waar de bevolking van het dorp jarenlang aan onderhevig is geweest. 

Wethouder Jaap Kamp vertelde dat op 31 augustus 2015 de maat vol was, maar voor de bevolking was dat al jaren eerder het geval.

Op die datum in 2015 werd het dorp door een ware waterhoos getroffen. Veel straten kwamen blank te staan en kelders liepen onder.

Het waterschap Brabantse Delta en de gemeente Moerdijk staken de koppen bij elkaar om een oplossing voor het probleem te vinden. Wat deze oplossing precies inhield, demonstreerden Jaap Kamp en waarnemend dijkgraaf Huub Hieltjes van het waterschap woensdag door middel van een watertafel. Hierop werd inzichtelijk gemaakt wat er allemaal is gedaan om het waterprobleem in Fijnaart op te lossen.

Dijk

Hieltjes vertelde dat er in het dorp enkele problemen bij elkaar komen die elkaar versterken. Zo ligt Fijnaart iets lager dan de directe omgeving en is het omsloten door enkele rijkswegen, die als het ware een dijk vormen waardoor het water bij zware regenbuien maar moeilijk weg kan.

Of er in de diepe ondergrond een waterkerende leemlaag zit is volgens hem nooit onderzocht, maar hij sluit dat niet uit.

Maatregelen

Uit het spel met de watertafel bleek dat er heel wat maatregelen zijn genomen om het teveel aan water te verminderen, op te vangen en af te voeren. De beide heren wierpen dammetjes op, openden sluisjes, legden waterdoorlaatbaar asfalt aan, haalden bomen weg en lieten ze groeien.

Of met deze maatregelen de wateroverlast voor het dorp verdwijnt, kan Huub Hieltjes niet voor honderd procent garanderen. "Maar het risico is in ieder geval een stuk minder geworden." Wethouder Kamp adviseerde om tuinen te ontstenen zodat het hemelwater in de grond kan trekken en niet in her riool verdwijnt.

Feest

Van de ingebruikname van de waterberging was een heel feest gemaakt. Zo was er een springkasteel, konden kinderen zich uitleven in een doorzichtige waterbal en lieten leden van een modelbouwclub uit Hoogvliet hun radiografische bestuurde bootjes varen.

Ondanks de hoge temperaturen van woensdag werd er niet gezwommen. Hieltjes liet weten dat het water door het waterschap niet is gekeurd, maar dat hij niet verwacht dat het water vervuild is. "Iedereen heeft hier zijn eigen verantwoordelijkheid."

Lees meer over:
Tip de redactie