Roparun doet voor de eerste keer Willemstad aan

Voor Alex van de Meeberg is het een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat: de Roparun doorkruist in het pinksterweekend Willemstad. Het is de eerste keer dat de jaarlijkse tocht vanuit Parijs (en Hamburg) naar Rotterdam, waarmee de deelnemende teams geld ophalen voor mensen met kanker, de vestingstad aandoet.

In februari 2016 stuurde Van de Meeberg al een brief met aanvraag naar de Stichting Roparun. "Op dat moment was de organisatie nog lang niet met het parcours van 2017 bezig en het idee werd even op een zijspoor geparkeerd. Vorig jaar september zijn er mensen van Stichting Roparun komen kijken naar het parcours en werd gezegd dat het voor 95 procent zeker was dat Willemstad kon worden opgenomen."

De route moest daar wel voor worden omgelegd, er komt in totaal zes kilometer bij. Vanuit Heijningen komen de deelnemers Willemstad binnen. De route door Willemstad voert onder andere over de Boven- en Benedenkade. "Door de kinderkopjes die daar liggen hebben we het stuk door Willemstad al het Parijs-Roubaix van de Roparun genoemd."

Muziek

De Roparun begint op 3 juni in zowel de Franse hoofdstad Parijs als in het Duitse Hamburg en eindigt twee dagen later in Rotterdam. Op  5 juni komen de lopers vanuit Parijs door Willemstad heen, zo tussen zes uur ’s morgens en twee uur ’s middags. Van de Meeberg: "De lopers worden op drie verschillende punten opgevangen met onder andere muziek en elke ploeg wordt aangekondigd. In totaal komen er zo’n 250 ploegen van acht man door de vesting rennen."

Enthousiast

Het was altijd al een wens van Van de Meeberg om de Roparun een keer door de stad te laten komen. "Veel mensen uit mijn familie deden jarenlang met een ploeg mee aan de Roparun. Helaas zijn ze toevallig dit jaar gestopt. We hadden hier in Willemstad ook altijd het punt van de herdenking van de ramp met de Rhenus, die op Tweede Pinksterdag valt. Nu die herdenking is verschoven naar 4 mei kwam daar wat ruimte vrij. De gemeente was ook vanaf het eerste moment enthousiast en bereid om mee te werken aan dit spektakel. En het doel van de Roparun spreekt natuurlijk bij veel mensen tot de verbeelding. Bijna iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad."

Vergunningen

Pas een tweetal maanden geleden kreeg Van de Meeberg het officiële akkoord voor de doorkomst door Willemstad, inclusief alle vergunningen. "De gemeente heeft hard meegewerkt samen met brandweer en politie. Maar dat betekent wel dat het opgerichte Comité Doorgang Roparun Willemstad echt hard aan de slag is en nog moet.”

Daarbij kan het comité nog veel handjes gebruiken. "Sponsoren, mensen die helpen met opbouwen en afbouwen, we hebben podia nodig, diskjockeys, we moeten een logo hebben, banners en vlaggen, mensen die de lopers voorzien van water, verkeersregelaars enzovoorts."

Van de Meeberg hoopt op een continuerend festijn met Pinksteren. "Eerst kijken hoe deze editie verloopt, maar ik hoop dat we hier vaker de Roparun kunnen ontvangen en dat mensen uit de wijde omgeving hier komen kijken."

Tip de redactie