Sluipverkeer Zevenbergschen Hoek neemt langzaam af

Na de eerste week handhaven van het inrijverbod van de doorgaande weg in Zevenbergschen Hoek, lijkt het sluipverkeer af te nemen. 

Bij de start, op maandag 8 mei, werden er 71 bekeuringen uitgedeeld. Op vrijdag 12 mei waren dat er nog zeven.

In totaal zijn afgelopen week 200 boetes uitgeschreven. De piek lag op dinsdag met 85 bekeuringen. Doel van de actie is om structureel de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het dorp te verbeteren.

Automobilisten die tijdens de ochtendspits (tussen 6.00 en 9.00 uur) door de kern rijden en het inrijverbod negeren, moeten 99 euro betalen. Twee automobilisten betaalden afgelopen week zelfs dubbel.

Nadat zij eerder al een bekeuring hadden gekregen, probeerden zij later in de week nog een keer het dorp als sluiproute te gebruiken. Daarbij liepen ze opnieuw tegen de lamp.

Wennen

Ook voor inwoners van het dorp was het even wennen aan de maatregel. Er kwamen veel vragen rond het begrip bestemmingsverkeer.

"De maatregel is uiteraard bedoeld om sluipverkeer tegen te gaan", aldus wethouder Thomas Zwiers. "Automobilisten die een duidelijke bestemming hebben, mogen ook tijdens de ochtendspits het dorp in- of uitrijden om die bestemming te vervullen. Het blijft dus mogelijk om kinderen naar school te brengen, iemand af te zetten of een van de winkels te bezoeken."

Afwachten

Zwiers zegt dat het nog even afwachten is wat het effect van de handhavingsactie op de langere termijn zal zijn. "In ieder geval wordt in het najaar de Hoofdstraat opnieuw ingericht. Met deze fysieke ingreep wordt sluipverkeer verder ontmoedigd. Daarnaast blijven we bij Rijkswaterstaat aandacht vragen voor de effecten van de files op de A16."

Lees meer over:
Tip de redactie