Minister Lodewijk Asscher hoeft zijn uitspraken over camping Fort Oranje in Rijsbergen niet te corrigeren. Dat bepaalde de rechtbank. De minister van Sociale Zaken sprak tijdens zijn komst naar het omstreden vakantiepark van 'maffia-achtige prakijken'.

Ook meldde hij dat criminelen niet de baas mogen zijn en dat er kwetsbare mensen ten prooi vielen aan misbruik. Hij wilde zich inzetten voor sluiting van Fort Oranje. Campingeigenaar Cees Engel spande een kort geding aan, omdat hij zich niet herkende in deze uitlatingen.

De rechter meent minister Asscher deze uitspraken wel mocht doen. Hij zou juist niet negatief hebben gesproken over de campinguitbater, maar misstanden op Fort Oranje hebben benoemd. Volgens de rechtbank worden deze uitspraken ondersteund door feitelijke situaties op de camping.

Documentaire 

De minister bracht begin dit jaar een bezoek aan Fort Oranje. Dat deed hij toen SBS6 een zesdelige documentaire over de camping uitzond. Daarbij werd de vraag gesteld of het vakantiepark nog een camping is of juist een krottenwijk.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Asscher niet de intentie had om de eigenaar uit te maken voor crimineel. Volgens de advocaat van Cees en zoon Jan Engel hadden zij met deze nuancering hun gewenste rectificatie al binnen.

Principe

Als hij deze uitspraak eerder had gedaan, was de rechtszaak volgens hen niet nodig geweest. Desondanks wilden zij uit principe toch een uitspraak. Daaruit blijkt nu dat Asscher niets terug hoeft te nemen van zijn uitspraken.

Afgelopen weekend kwam Fort Oranje opnieuw negatief in het nieuws. In de nacht van zaterdag op zondag werden twee Roemeense mannen overgebracht naar het ziekenhuis. Zij waren vermoedelijk door een groep landgenoten mishandeld met slag- en steekwapens.

Prooi

Ook twee auto’s en het interieur van de stacaravan waar het incident gebeurde vielen daarbij ten prooi aan vernieling. De slachtoffers hadden verschillende verwondingen. Eén van hen bloedde hevig.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van de mishandeling. Van het weekend waren nog geen aanhoudingen verricht.