College wil permanente steiger Waterbus in Willemstad

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk vraagt de gemeenteraad om een krediet beschikbaar te stellen voor de aanleg van een permanente steiger voor het aanleggen van de Waterbus aan het havenhoofd in Willemstad. Hiermee is een bedrag van 190.000 euro gemoeid.

Vorig jaar zomer voer de Waterbus als proef op woensdagen voor het eerst vanuit Dordrecht naar Willemstad, en vervolgens op en neer naar het eiland Tiengemeten.

Hiertoe werd aan de kop van de haven een tijdelijke steiger gecreëerd, omdat de Waterbus geen gebruik kan maken van de bestaande voorzieningen in de haven van Willemstad.

De proef vorig jaar bleek een groot succes. Van juli tot en met september maakten 3.500 mensen gebruik van de waterverbinding op het Haringvliet. Ongeveer een derde deel van dit aantal stapte op in Willemstad. "Als gemeente hebben we daaraan meebetaald, zo'n achtduizend euro, maar het overgrote deel is door andere partijen voor rekening genomen", zegt wethouder Thomas Zwiers.

Economisch

Gezien de grote belangstelling wil de Waterbus dit jaar de dienstregeling uitbreiden met twee extra vaardagen, op donderdag en vrijdag. "Het aanschaffen van een steiger is economisch gezien gewoon de beste oplossing", aldus Zwiers. "We willen daar snel mee starten, vandaar dat er nu een voorstel bij de raad ligt." De behandeling daarvan is op 11 mei.

De voorziening  zal echt een soort van kiss and ride-steiger worden om mensen af te zetten en daarna meteen weer te vertrekken. "Dus geen steiger om permanent aan te meren en dus vooral ook niet te verwarren met de steiger voor de riviercruises. Dat heeft hier niks mee te maken."

Exploitabel

De wethouder zegt verder dat de gemeente wil onderzoeken hoe zij de steiger exploitabel kan krijgen. "De Waterbus legt hem gratis aan, maar we gaan kijken of ook andere partijen daar, al dan niet betaald, gebruik van willen maken."

De permanente voorziening moet gaan bestaan uit een ponton met een afmeting van dertig bij zes meter en wordt voorzien van een vijftien meter lange loopbrug en diverse hekwerken.

Lees meer over:
Tip de redactie