De felle kleurpoeders uit India lijken nu ook te landen in Zundert. 

Op 20 mei is het zover: De eerste CorsoColorRun gaat van start op het parkeerterrein bij Sportpark Akkermolen op de parkeerplaats. Een kleurrijk loopevenement georganiseerd door de buurtschappen ‘t Kapelleke en Markt.

Het plan spookte al eerder rond in het bestuur van buurtschap Markt. "Onze oud-voorzitter, Hans Walter, had al een idee om een ColorRun naar Zundert te halen", vertelt medeorganisator Stijn van Dongen. "Het is een echte hype, en er worden Color Runs op meerdere plekken in de regio gehouden. Maar vooralsnog niet in Zundert." 

Er werd gezocht naar mede-initiatiefnemers, die werden al snel gevonden in buurtschap ‘t Kapelleke waar Lennart Schrauwen de voorzittershamer hanteert. "We zijn allebei kleine buurtschappen met een sterke onderlinge band, een evenement als dit zorgt voor een extra stukje verbroedering en gezelligheid tussen de buurtschappen", legt Schrauwen uit. "Het is wel de bedoeling dat het evenement een blijvertje is."

Poedergevecht

Het hoogtepunt van het evenement vindt plaats op de parkeerplaats bij Sportpark Akkermolen. "Dat is het begin- en eindpunt van de tocht", vertelt Van Dongen.

"Het is de bedoeling dat lopers het 1 kilometer lange parcours op hun eigen kunnen afleggen. Het is geen prestatieloop, maar echte fanaten mogen het parcours ook maximaal vijf keer afleggen. Uiteindelijk volgt op de parkeerplaats de grote finale: daar worden alle deelnemers bekogelt met het kleurrijke poeder in dahliakleuren."

De deelnemers kunnen uit vier verschillende ‘Runs’ op verschillende tijden kiezen: Paars, Rood, Oranje of Geel. Tijdens de rondes worden de lopers bekogelt met poeders. "Maar wees niet bang", lacht Van Dongen. "Het is een milieuvriendelijk kleurpoeder en je wast het er zo weer af. Bovendien krijgt iedere deelnemer een speciaal, wit loopshirt uitgereikt. Die mogen juist besmeurd worden!"

Laagdrempeligheid

"De organisatie ging eigenlijk erg vlotjes”, gaat Schrauwen verder. "We zijn dan al anderhalf jaar bezig met de organisatie, maar het begint toch echt te kriebelen nu het dichterbij komt." Uiteindelijk bleek het evenement vooral uit eigen gelederen gerealiseerd te kunnen worden.

Van Dongen en Schrauwen benadrukken dat het een laagdrempelig evenement is waar de gezelligheid en het plezier voorop staan. "Alle support vanuit familie en vrienden is welkom, dus je hoeft niet per se een corsobouwer of wandelfanaat te zijn. Dat geldt ook voor de deelnemers", vertelt Schrauwen.

"Op het terrein zal bovendien gezorgd worden voor een natje en een droogje. Aansluitend zal er van zes tot tien uur ‘s avonds een knallende afterparty plaatsvinden."