Het Van GoghHuis in Zundert heeft 7.700 euro subsidie voor hun ouderenworkshops van het Fonds voor Cultuurparticipatie ontvangen. 

Onder de noemer 'Kunst maakt de mens' verzorgt Eefje Goos van het Van GoghHuis in Zundert sinds oktober vorig jaar workshops voor senioren rond het thema Van Gogh.

Dat gebeurt op ontmoetingsplekken van ouderen. Een uitkomst voor ouderen die zelf niet meer in staat zijn om naar het museum te komen. De workshops zijn steevast volgeboekt.

Van Goghmuseum

Sinds 2016 neemt het Vincent van GoghHuis deel aan het project Kunst maakt de mens, dat is opgestart door het Van Goghmuseum in Amsterdam.

Bij Kunst maakt de mens gaat een kunstenaar of museumdocent met een op een rollator gebouwd mobiel atelier naar ontmoetingsplekken van ouderen om daar een tekenworkshop te geven rond het thema Van Gogh.

Op deze laagdrempelige manier maken ouderen uit Zundert en omgeving kennis met Van Gogh. Ook degene die een en fysieke of mentale beperking hebben.

Cultuurparticipatie

Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft uitgewezen dat het project het belang van kunst onderstreept en goed is voor het mentale, fysieke en sociale welzijn van ouderen.

Door actieve cultuurparticipatie treden ziektes zoals dementie niet of later op. Tot nu toe zijn door het land meer dan zeventig workshops uitgevoerd door vier kunstinstellingen met een link naar Van Gogh.