Samen met de politie zijn de corsobuurtschappen een project gestart om hun gereedschap te voorzien van forensic marking', waardoor het altijd aan de rechtmatige eigenaar gekoppeld kan worden. 

Dat meldt de Stichting Bloemencorso Zundert.

De corsotenten van de verschillende buurtschappen zijn al jaren het doelwit van het inbrekers- en dievengilde.

In juni vorig jaar nog waren de buurtschappen Markt en Stuivezand het slachtoffer van een inbraak, terwijl niet veel later ook de corsotent van buurtschap Rijsbergen ongewenst bezoek kreeg.

"Het is geen geheim dat de buurtschappen enorm geteisterd worden door inbraken," zei woordvoerder Lennart Schrauwen namens de Raad van Buurtschappen in augustus vorig jaar. "We zijn het echt helemaal beu."

Geheim wapen

Tegelijkertijd kondigde hij de mogelijke inzet een nieuw wapen in de strijd tegen de inbraakgolven aan die de gemeente van tijd tot tijd teisteren.

Een speciale werkgroep die zich namens de  Raad van Buurtschappen buigt over de veiligheid en over inbraken in de corsotenten, toetste daarbij het draagvlak onder ondernemend Zundert om de van een unieke 'DNA-code' voorziene vloeistof SmartWater - de naam van het 'geheime' wapen - ook in deze gemeente te gaan gebruiken.

Unieke code

Er is nu gekozen voor SDNA Forensic Marking, een vergelijkbare techniek waarbij inbraakgevoelige spullen voorzien worden van een stof die een unieke marking bevat: een soort vingerafdruk waardoor het gereedschap aan de eigenaar te koppelen is.

De stof is normaal gesproken niet zichtbaar maar licht op onder ultraviolet, en bevat microdots: zeer kleine schijfjes waarop met een laser een unieke code is aangebracht, die met een microscoop of een loep gelezen kan worden.

Daarnaast bevat de stof synthetisch DNA. Zelfs als de microdots verwijderd worden, blijft het DNA op het gereedschap achter. De codes die met deze techniek van 'forensic marking' zijn aangebracht, worden door de politie opgeslagen in een centrale databank die alleen voor de politie toegankelijk is. 

Bewijs

Als de politie een verdachte partij gereedschap aantreft, kan ze de markeringen op het gereedschap opzoeken in de databank.

Zo is makkelijk te bewijzen dat het om gestolen gereedschap gaat, en kan het eenvoudig worden terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar. De markingsstof blijft vijftien tot twintig jaar zitten.

Primeur

Alle twintig buurtschappen hebben inmiddels hun gereedschap gemerkt met SDNA.

De buurten verwachten niet alleen dat gestolen gereedschap makkelijker gevonden en terugbezorgd kan worden, maar ook dat er van de behandeling met SDNA een preventieve werking uitgaat.