Door middel van een crowdfundingactie willen bewoners van de wijk Sanderbanken in Etten-Leur met de aanschaf van twee openbare City AED's (defibrillators) hun buurt hartveilig maken. 

Initiatiefnemers zijn Dylan Raats en Yorg Krutzen, de coördinatoren van buurtpreventie Sanderbanken.

Raats en Krutzen zijn beide ook al lange tijd burgerhulpverlener via de Hartstichting en worden meerdere malen per jaar opgeroepen om hulp te verlenen bij een reanimatie oproep. Zij weten als geen ander dat met een defibrillator levens gered kunnen worden.

Met twee City AED’s willen de bewoners hun wijk jarenlang hartveilig maken voor iedereen. De apparaten staan ingepland aan het Don Boscoplantsoen (in Klein Sander en de Grient) en de Kuyperdreef (in Groot Sander).

De aanschaf ervan kost in totaal 7.790 euro. Dylan Raats over het burgerinitiatief: "Veel bewoners hebben al een donatie gedaan via de cowdfundingsactie. Vrijwilligers gaan langs de deur om een folder af te geven. Het is super dat zoveel mensen in de buurt hierbij betrokken zijn."

Aanrijtijd

Bij een hartstilstand daalt de overlevingskans met 10 procent per minuut. In Nederland mag de aanrijtijd van een ambulance vijftien minuten zijn en dat is voor het slachtoffer van een hartstilstand eigenlijk te lang. 

Daarom is het van levensbelang dat er met reanimeren wordt begonnen nog voordat de ambulance er is. Veel buurtbewoners kunnen reanimeren, maar hebben geen AED.

Onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een hartstilstand de overlevingskans verdubbeld als er binnen zes minuten gereanimeerd wordt met een AED. De Nederlandse Hartstichting heeft berekend dat er elk jaar 2.500 mensen op deze manier gered worden.

Daarom is het van belang openbare City AED’s in woonwijken te plaatsen die 24 uur per dag snel te pakken zijn voor een reanimatie in de buurt. Yorg Krutzen: "Dit onderzoek toont aan dat de kans groot is dat met een City AED het leven van een buurtbewoner wordt gered. En daar doen we het voor."