Maar liefst twaalf inwoners van Etten-Leur zijn woensdag vereerd met de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot was aangenaam verrast door het grote aantal mensen die zij de versierselen mocht opspelden. 

Helaas waren woensdag niet alle decorandi aanwezig in de Van Gogh Kerk aan het Raadhuisplein. Aan hen zal bij gelegenheid met gepast ceremonieel alsnog aandacht worden besteed.

Mensen die koninklijk onderscheiden worden, hebben zich jarenlang op verschillende gebieden belangeloos ingezet voor de maatschappij. Nel Bastiaansen werd op gepaste wijze in het zonnetje gezet vanwege haar activiteiten bij de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) en de Katholieke Bond van Ouderen (KBO).

Fer van Bergen is, volgens de burgemeester, als molenaar de drijvende kracht binnen het team van molen De Lelie. Daarnaast is hij de oprichter van de Etten-Leurse Road Runners.

Geprikt

Toon Buckens vertelde op het erepodium dat hij compleet verrast was. Bij het opspelden van de onderscheiding klaagde hij wel even dat hij geprikt werd. "Ik voel bloed", zei hij, "maar dat is gelukkig nu blauw bloed." 

Zijn inzet voor het Heemkundig Streekmuseum en de Heemkundekring Jan Uten Houte werd geroemd evenals zijn inzet bij ARV Achilles en de Oranjestichting.

Pluim

Toos Dingenouts kreeg een figuurlijke pluim op haar hoed. "U bent één van die vrijwilligers waar een sportvereniging op drijft. Daarnaast bent u een sociaal bewogen persoon met het hart op de juiste plaats", aldus de burgemeester.

Achtereenvolgens betraden verder Frans van Dijk, onder andere oud-voorzitter en secretaris van Buurtbelang Grauwe Polder, Marina van der Linden, actief bij de Mariaparochie en de Zusters Franciscanessen, Hans van Loon, betrokken bij de EHBO, Jack Swaanen, die zich inzet voor de koersbalclub en voor ouderen, en John Vrancken, bekend van carnavalsvereniging Leurse Leut, stichting Adriaan van Bergen en schutsgilde Sint Hubertus, het podium.