Michelle Hendrikx wil in Etten-Leur als vierde organisatie in Nederland kinderen met autisme helpen met paarden. Voor deze therapie is zij speciaal naar de Verenigde Staten gereisd om op de ranch van Rupert Isaacson in Texas de vaardigheden onder de knie te krijgen.

Het boek 'De Paardenjongen' van Rupert Isaacson, dat handelt over de ervaringen van de schrijver die met zijn autistische zoon Rowan te paard rondtrok door Mongolië en de Sjamanen bezocht, maakte diepe indruk op Michelle Hendrikx (22), die vorig jaar afstudeerde in sociaal pedagogische hulpverlening.

"Ik ontdekte de methodes die Isaacson ontwikkelde voor de begeleiding van zijn zoon, The Horse Boy Method en de Movement Method."

Op 15 november vorig jaar vertrok Hendrikx naar Texas voor haar opleiding. Als 'working student' leerde ze paarden te trainen om vooral de rugspieren te ontwikkelen, die sterk genoeg moeten zijn om twee personen te dragen. De weekenden waren voor de 'play dates', de tijd dat kinderen met autisme samen met hun ouders en eventuele broertjes en zusjes bezig zijn met activiteiten waar het kind baat bij heeft.

Belevingswereld

"De belevingswereld van kinderen met autisme is heel anders", zegt Hendrikx. "Prikkels vanuit de omgeving hebben een grote invloed. We volgen het kind tijdens de play date in al zijn bewegingen en uitingen en passen daar de spelletjes op aan." 

Hendrikx heeft zelf drie paarden. Romeo van 25 jaar oud, waar kinderen liggend op op zijn rug kunnen ontspannen; Tristan, 18 jaar oud, die gewillig het kind (dat stevig vastgehouden wordt door Hendrikx), op zijn rug draagt en meedoet aan de spelletjes; en Diablo, de mini pony die als verwaarloosd dier werd opgenomen en na een intensieve begeleiding als knuffelpaardje kunstjes doet.