Nog tot en met 30 april kunnen inwoners uit Etten-Leur iemand voordragen voor de onderscheiding het Moeierboompje. 

Het gaat vooral om Etten-Leurenaren die al vele jaren als vrijwilliger recht vanuit het hart, hun eigen gevoel en motivatie en vaak op de achtergrond, de bindende factor zijn in verenigingen, clubs, buurt of wijk.

De speld is bedacht door Jac van Dongen, uitbater van café de Klomp. De Stichting Etten-Leur Promotie (STEP) met als spreekbuis Lauran Mol organiseert de manifestatie. Op feestelijke wijze wordt de zilveren speld op 21 juni uitgereikt onder de 250 jaar oude Moeierboom op de Markt in Etten-Leur.

Een tiental genomineerden is inmiddels voorgedragen. Zondag 30 april is de laatste dag waarop een brief met naam van een kandidaat en motivatie waarom hij of zij gedecoreerd moet worden, ingeleverd kan worden. Dat kan in de brievenbus van café de Klomp of bij organisator Lauran Mol op de Markt 64.

Programma

Het programma rondom de uitreiking op de langste dag van het jaar 21 juni is rond. Mol: "Het wordt een geweldig event, naast de diverse Moeierboom artikelen zoals de likeur en de koekjes, is nu ook de gedachte ontstaan om een Moeierboom pils te gaan ontwikkelen. Voor de koekjes is de mal gemaakt door Rob van Peer van het Radiuscollege. Het uiterlijk van de koekjes is nog voorzien van spikkels kaneel zodat ze lekkerder smaken en meer lijken op de echte boom."

Ook heeft Toine Nooijens een lied gecomponeerd dat is getiteld Onder de Moeierboom. Op genoemde feestavond, die om 20.00 uur een aanvang neemt, wordt het lied ten gehore gebracht.

Geheimen

Voor het eerst in zijn bestaan zal de Moeierboom uit de school klappen en echt gaan spreken. Lauran Mol licht een tipje van de sluier op: "De boom heeft spraakwater op en gaat voor het eerst in de geschiedenis praten. Wat zich onder en naast de Moeierboom allemaal heeft afgespeeld, is gigantisch in al die jaren. Van liefdesverhalen tot ruzies en van leugentjes voor eigen bestwil tot misschien wel hele enge verhalen. Als middelpunt van Etten-Leur kent de Moeierboom vele geheimen van Etten-Leurenaren. Of hij een aantal daarvan prijs gaat geven, weten we op 21 juni."

De sociaal bewogen en geroerde Jac van Dongen vindt het geweldig wat er allemaal gebeurt: "Er wordt een ongelooflijke hoop promotie rondom de uitreiking gemaakt. Met deze hele Moeierboom ontwikkeling komt het ouderwetse authentieke Etten-Leurse wij samen en het gevoel van verbinding weer helemaal terug. De Moeierboom is een specifieke attractie en trekpleister en zorgt voor die verbinding van de Etten-Leurse gemeenschap."