Het bestuur van het Cultureel Centrum in de Molenstraat in Klundert heeft een kennismakingsbijeenkomst gehouden voor alle verenigingen uit de gemeente Moerdijk die zich bezighouden met podiumkunsten. 

De bezoekers werden ontvangen door enkele leden van de toneelgroep Atentzie, die zich voor de gelegenheid verkleed had als orderbewaarders.

Deze ordebewaarders zorgden er in het nog niet zo lange verleden voor dat de orde tijdens de diensten in het voormalige kerkgebouw werd gehandhaafd.

De kerk werd in 2013 aan de eredienst onttrokken. Allerlei plannen om het gebouw zinvol in te vullen kwamen in de loop der jaren voorbij. Enkele mensen uit Klundert staken de hoofden bij elkaar en ze kregen een jaar geleden groen licht van het bisdom Breda om er een Cultureel Centrum van te maken.

Opknappen

Een jaar geleden werd dan ook begonnen met het opknappen. Pieter den Hollander vertelt dat men in eerste instantie de buitenkant wilde opknappen, maar later werd toch besloten om met het interieur te beginnen. Men ging voortvarend van start met het weghalen van de vloer om die te vervangen door een nieuwe geïsoleerde, met vloerverwarming. 

Omdat het regenwater door slechte rioleringen zo de muren van het gebouw inliep, werden die ook vervangen. Meteen werden de door vocht aangetaste muren opgeknapt. Het hele interieur werd geschilderd. Ook werden er voor in de grote ruimte twee toiletgroepen gebouwd.

Den Hollander laat weten dat er nog heel wat moet gebeuren. Zo komt er naar de binnentuin een zijuitgang en wordt deze tuin ingericht als een soort kloostertuin, af te sluiten met een hek.

Terras

Aan de kant van de Molenstraat komt een openbaar terras en in de doorloop tussen de voormalige kerk en de pastorie een professioneel ingerichte keuken.

Eigenaar Henk Strootman van het Cultureel Centrum vertelt dat er aan het gebruik wel restricties zijn verbonden. Zo mogen er van het bisdom geen huwelijksvoltrekkingen of een uitvaartmis in worden gehouden. Wel in beperkte mate sportwedstrijden zoals een tafeltennistoernooi, maar geen zaalvoetbal.

Het bestuur van het centrum nodigt alle verenigingen uit Moerdijk uit om mee te denken om het stijlvolle gebouw zinvol in te vullen. Strootman: "Het moet een Cultureel Centrum worden dat verbindt en waar iedereen zich thuis voelt." Het eerste evenement is een Spinning Marathon voor Alpe D’HuZes op Koningsdag.