Vijftien potentiële bouwers van windmolens hebben donderdag in Wagenberg een 'green deal' ondertekend met de gemeenten Breda, Zundert, Moerdijk en Drimmelen en de provincie Noord-Brabant. 

In de deal bevestigen de ontwikkelaars dat zij – als ze straks windmolens mogen bouwen in het gebied langs de A16 – samen met de lokale gemeenschap investeren in de omgeving.

Van de dertig tot veertig windmolens wordt 25 procent aan de lokale gemeenschap beschikbaar gesteld. Van iedere vier windmolens die gebouwd worden, komt derhalve de opbrengst van één windmolen ten goede aan de directe omgeving.

Het is nog niet bekend op welke plekken de windmolens precies komen te staan, en welke ontwikkelaars over de juiste grondposities beschikken om ze te kunnen bouwen.

Bestemmingsplan

Op verzoek van de vier gemeenten in het A16-gebied, organiseert de provincie de ruimtelijke procedure. Dit moet leiden tot een bestemmingsplan, dat de bouw van dertig tot veertig windmolens mogelijk maakt in een strook van circa één kilometer aan weerszijden van de A16.