Met een kick-off bijeenkomst in de kleine theaterzaal van Nieuwe Nobelaer heeft de gemeente Etten-Leur zich woensdag aangesloten bij het Jeugdcultuurfonds Brabant.

Door dit initiatief worden kinderen uit gezinnen in Etten-Leur met een krappe portemonnee nu ook in de gelegenheid gesteld om samen muziek te maken, toneel te spelen of te dansen met vrienden.

Vertegenwoordigers van de participerende partijen legden tijdens de kick-off het belang van het Jeugdcultuurfonds uit. Zoals wethouder Jan van Hal van de gemeente Etten-Leur, dat 15.000 euro in het fonds stopt. "Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol voor een kind op weg naar volwassenheid", aldus Van Hal.

De Rabobank Foundation ondersteunt de samenwerking met een gift van 2.500 euro. Directeur Ger de Weert van Rabobank West-Brabant Noord overhandigde tijdens de bijeenkomst de symbolische cheque aan Jan Franken, penningmeester van Jeugdcultuurfonds Brabant.

Stimulering

Volgens Jan Franken is het bijzonder dat het Jeugdcultuurfonds Brabant ook in Etten-Leur zijn vleugels uit kan slaan. "Kinderen die dansen en muziek maken staan beter, gezelliger en gelukkiger in het leven. Een op de tien kinderen in Brabant groeit op in een huishouden met een laag inkomen. De ouders hebben vaak te weinig geld om hun kinderen te laten deelnemen. Het Jeugdcultuurfonds kan kinderen hierin een belangrijke push geven."

Het fonds is in 2014 van start gegaan, eigenlijk als stimuleringsmaatregel voor gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners. "We zien in Etten-Leur dat er heel veel partijen, onder andere vanuit cultuur, vanuit onderwijs en vanuit Surplus, met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen bereikt worden om die deelname aan culturele activiteiten mogelijk te maken." 

Kinderen

Ilse Jaspers treedt in Etten-Leur op als intermediar voor die partijen. "Als Jeugdcultuurfonds Brabant kunnen wij niet in al die gemeenten onze aanwezigheid laten blijken. We hebben nu dankzij bijdragen van de gemeente, de Rabobank en de provincie (7.500 euro), in totaal 25.000 euro beschikbaar voor de kinderen in Etten-Leur. In de prakrijk betekent dit dat we toch al gauw zeventig tot negentig kinderen in armoedesituaties kunnen bereiken", besluit Franken.