De officier van justitie heeft woensdag een jaar cel geëist tegen René van den B., oud-directeur van Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ), waarvan drie maanden voorwaardelijk. 

Van den B. wordt verdacht van het stelen van anderhalve ton bij SPOZ in de periode tussen 2009 en 2014.

Dit geld zou hebben besteed bij supermarkten, doe-het-zelf-zaken, herenmodewinkelse, een juweliers en hotels. Onder SPOZ vallen de basisscholen Zonnebloem en St. Anna uit Zundert, St. Antonius in Klein Zundert, De Wegwijzer in Achtmaal en St. Jozef in Wernhout.

Bij de politie werd in november 2014 aangifte gedaan tegen de directeur vanwege verduistering van een toen nog geschat bedrag van zo'n twee ton.

Dubieuze uitgaven

Van den B. wordt zou met het bankpasje van de stichting hebben gewinkeld en bedragen creatief hebben weggeschreven.

De vermoedelijke fraude werd ontdekt door een externe financiële controller die was ingehuurd. Die constateerde dat de uitgaven van het bestuurskantoor aanmerkelijk hoger waren dan die van vergelijkbare andere organisaties. Na onderzoek kwam een reeks dubieuze uitgaven naar boven waarvoor de directeur geen plausibele verklaring kon geven.

Het ging daarbij om steeds relatief kleine bedragen die vernuftig waren verdeeld over meerdere grootboekrekeningen. De uit Krabbendijke afkomstige Van den Broeke werd in november 2014 geschorst. Niet veel later volgde zijn ontslag.