De potentiële bouwers van de windmolens langs snelweg A16 tekenen donderdag een akkoord met de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert. 

Dat gebeurt op een bijeenkomst in Wagenberg. Daarmee zeggen zij toe dat een deel van de opbrengst van de nog te bouwen energie-opwekkers ten goede komt aan de lokale gemeenschap.

Het is nog niet bekend op welke plekken de windmolens precies komen te staan. De ontwikkelaars zijn nog bezig met het aanwijzen van geschikte grondposities.

Na de zomer komt er meer duidelijkheid over de zogenaamde voorkeurslocaties voor de turbines.

Unicum

Volgens de provincie en de gemeenten is het een unicum dat bewoners uit dorpen en stad mee kunnen profiteren van de windopbrengsten.

"In het gebied aan de A16 komt dus één op de vier windmolens in eigendom van de lokale gemeenschap: de zogenaamde dorpsmolens. In iedere gemeente is of wordt een stichting opgericht om de opbrengsten van de dorpsmolens zo goed mogelijk te besteden. Waar de opbrengsten aan worden besteed, wordt samen met de inwoners bepaald", meldt een woordvoerder van de provincie.