De Dag van het Landschap werd dit jaar weer georganiseerd op tweede paasdag. IVN Roosendaal en Brabants Landschap presenteerden zich op de Pannenhoef. Er waren drie excursiemomenten op de middag voor de natuur- en wandelliefhebbers. Deze gratis wandelingen boden een exclusief kijkje in het mooie natuurgebied.

Sinds 1970 is het natuurgebied in handen van het Brabants landschap. Het gebied was toen saai met weinig natuurwaarden. Daarom is men vanaf het aankoopmoment al bezig om de natuur in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Hans Schep is districtsbeheerder van het Brabants Landschap en zelf woonachtig in de Pannenhoef. Hij is trots op het project ‘de Lange Matenloop’.

Om de oorspronkelijke Loop te herstellen moest het rechte kanaal verdwijnen. Er is grond afgegraven en in het oude bodemprofiel was terug te vinden welke plantensoorten in de oude Loop groeiden. Een groot deel van de soorten is al terug. Al met al is De Pannenhoef inmiddels uitgegroeid tot een natuurgebied om trots op te zijn. Het heeft een aantrekkelijk gemengd bos, weilanden en verschillende vennen. En deze diversiteit brengt ook weer een verscheidenheid aan bewoners in het bos en ruimte voor nieuwe plantensoorten.

Natuurgids

Guus Dekkers van IVN Roosendaal is één van de natuurgidsen die de wandelaars wijst op de mooie dingen in de natuur. Hij wijst de vuurjuffer aan, ziet als eerste het oranjetipje, herkent het geluid van de kleine bonte specht, laat je letterlijk aan de natuur ruiken en weet veel te vertellen.

In verband met het 85-jarig bestaan van het Brabants Landschap had hij de opdracht om extra aandacht te schenken aan de natuurontwikkeling. "Kijk, door die bramenstruiken midden in zo’n weiland is het mogelijk dat er  een spontaan bos kan ontstaan. Middenin de bramenstruiken kan namelijk een boompje groeien doordat de grazers weg blijven van de prikkende bramenstruiken."

Braakballen pluizen

Voor de kinderen waren er ook tal van activiteiten georganiseerd. Zo konden zij een korte wandelroute doen, verven, tekenen en boomopdrachten maken. Ook konden ze braakballen pluizen. Met een bijbehorende zoekkaart konden de kinderen opzoeken van welk muisje de botjes of schedels afkomstig waren.

De echte waaghalzen konden een heus heksensoepje proeven welke stond te pruttelen in de hangende soeppan boven het open vuur, voor de Zwarte Schuur. Er kon ook vermolmd hout worden bekeken waarin insecten leven. Bij het Bakhuis was een lekker kopje koffie, thee of fris te verkrijgen.