Tijdens de opening van het nieuwe seizoen, het traditionele gravelsnuiven, van TC Etten is Jo Klijs benoemd tot erelid van de vereniging. Deze gebeurtenis vond plaats op hun thuisbasis tennispark De Koekoek aan de Hogeweg in Etten-Leur.

Als apotheose mocht Jo Klijs haar eigen Walk of Fame steen onthullen: "Ik houd er niet zo van om in het middelpunt te staan. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, tennis was alles voor me. Deze huldiging vond ik geweldig en ik voel het als een teken van waardering dat die steen met mijn naam op het park komt te liggen."

Jo Klijs isgeboren in de Bisschopsmolenstraat, waar haar ouders een speelgoedwinkel runden. Volgend jaar viert Jo haar 40-jarig clubjubileum; in 1978 is ze lid geworden van TC Etten. "Ik ben met een stel buurvrouwen samen begonnen en ben daarna gebleven. Ik ging vaak wel twee keer per dag een partijtje doen."

De club telde toentertijd bijna duizend leden en tien tennisbanen. Op dit moment zijn er nog ruim 750 leden, dit ondanks de vele sporten en andere vrijetijdsbestedingen die er de afgelopen jaren bijgekomen zijn. "Onze grootste concurrent is de hockeyclub en daarnaast zijn er ook heel wat dames gaan voetballen", zo denkt Klijs.

Dinsdagcompetitie

Voordat ze ging tennissen heeft Jo nog even aan korfbal gedaan. In 1985 vroeg de toenmalige competitieleider Rietje Schoondermark, die de dinsdag en donderdag regelde, of Jo de dinsdagcompetitie van haar wilde overnemen. Dat ging prima en al snel nam Klijs het helemaal over.

Er speelden in die tijd heel veel dames competitie omdat ze niet werkten. Geleidelijk aan gingen er steeds meer dames aan het werk en verschoof de competitie naar het weekend en werd de vrijdag de drukst bezochte dag. Dat is sindsdien altijd gebleven.

Tennisgek

De hele familie Klijs is tennisgek. Met actief tennissen is Jo drie jaar geleden gestopt vanwege een blessure aan haar enkel en haar man Jan is vorig jaar gestopt. "Ik heb nooit tegen of samen met mijn man Jan een partijtje gespeeld. Daarvoor was ik veel te fanatiek."

Hun twee zoons Wilfred en Marco spelen nog regelmatig. Helemaal weg is ze van het spel van haar twee kleinkinderen, Leslie van 27 en Kim van 15 jaar. "Ik denk dat Kim de nieuwe Jo wordt. Ze traint wel vier keer per week. Als oma vind ik het geweldig om haar bezig te zien op de baan tijdens toernooien en competities."

Opvolger

Inmiddels is Jo Klijs al meer dan dertig jaar bezig als competitieleider van de club. Ze wordt wel de moeder van de competitieteams genoemd. Zij regelt de aanmeldingen, zoekt de invallers, maakt de teamindelingen en doet de inschrijvingen bij de bond. Ze koopt zelfs de lekkerste hapjes in en regelt de beste tennisballen.

Langzamerhand wil Jo haar taken gaan afbouwen. Ze is nog hartstikke kras maar wel 77 jaar: "Het is niet zo dat ik ineens maar kan stoppen. Er moet wel een goede overdracht zijn. Want we praten hier wel over het in goede banen leiden van de organisatie van meer dan zeventig competitieteams. Ik heb regelmatig iemand op het oog, maar dan haken ze toch weer af. Je kunt het ook met twee mensen doen. Het moet toch mogelijk zijn om een opvolger te vinden onder de ruim 750 leden die we hebben?"