Expositie Fiep Westendorp in Nederlands Drukkerij Museum

Op zaterdag 1 april wordt de unieke tentoonstelling Blikvangers over Fiep Westendorp officieel geopend in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur. De expositie geeft een chronologisch overzicht van het oeuvre van de in 2004 overleden illustratrator.

Er zijn tekeningen die Westendorp maakte voor reclamecampagnes, affiches en ontwerpen voor boekomslagen. Bij het grote publiek is zij vooral bekend door de illustraties in de boeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke en Floddertje. Van zondag 2 april tot 1 november is Blikvangers geopend voor alle nieuwsgierigen.

Coördinator en secretaris Cees Jochems van het museum is in zijn nopjes en supertrots dat hij de Fiep tentoonstelling naar Etten-Leur heeft kunnen halen: "Ik las in een tijdschrift dat er allerlei activiteiten waren gepland rondom haar honderdste geboortedag. Het jubileumjaar zou gevierd worden met tentoonstellingen, workshops en lezingen." 

Aanleiding voor de tentoonstellingen was ook de uitgave van haar boek Blikvangers, waarin een overzicht staat van haar volledige werk. "Bij mij kwam de gedachte op dat dit perfect zou zijn voor ons museum."

Foundation

Jochems trok de stoute schoenen aan en belde met de Fiep Westendorp Foundation. "Fiep heeft al haar bezittingen en rechten op haar werk nagelaten aan deze stichting. Ik werd uitgenodigd om naar Amsterdam te komen." De verrassing was groot dat ze toestemming gaven om deze tentoonstelling te presenteren, op een wel zeer toepasselijke plaats; namelijk in ons kleine 41 jaar oude Drukkerij Museum. "Ze wisten nauwelijks waar Etten-Leur lag."

Het voorbereiden en de inrichting van de tentoonstelling heeft plaatsgevonden onder auspiciën van de Fiep Foundation uit Amsterdam. Jochems vertelt hoe dat in zijn werk ging: "De manier waarop zij het beeldmerk Fiep beschermen is heel perfectionistisch en professioneel. Het moet volgens strakke en eensluidende richtlijnen. Op deze manier leren we veel en krijg je de meest perfecte tentoonstelling. We hebben voortdurend contact gehad met elkaar over de vorderingen."

Van zondag 2 april tot 1 november is Blikvangers geopend voor alle belangstellenden.

Tip de redactie