Noureddine F. (24) uit Zundert, kopstuk van de zogenaamde Range Roverbende, is donderdag in Turnhout bij verstek veroordeeld tot dertig maanden celstraf en een boete van 3.000 euro. 

De rechter beval daarnaast zijn onmiddellijke aanhouding.

Dat meldt het Gazet van Antwerpen. De Belgische provincies Antwerpen en Limburg waren tussen augustus 2013 en oktober 2014 het werkterrein van een bende die het gemunt had op luxevoertuigen.

Vooral Range Rovers bleken bij de bendeleden in trek. De wagens werden telkens van de oprit gestolen nadat een zijruit was ingeslagen. De originele sleutel werd niet gestolen.

Speciale apparatuur

Met speciale apparatuur wisten de dieven de software te kopiëren op een blanco sleutel om vervolgens met de auto’s aan de haal te gaan.

Camerabeelden brachten de opsporingsdiensten op het spoor van telkens dezelfde voertuigen met Nederlandse nummerplaat die de buurt opdoken.

Onderschepping

Dat leidde op 15 oktober 2014 tot de onderschepping van een Mercedes bij een benzinestation in Brasschaat. Murat O. (26) uit Den haag zat aan het stuur van het aan Mohamed F. (25) uit Breda toebehorende voertuig.

In een verborgen ruimte onder het handschoenkastje troffen de speurders een stoffen zakje aan met merksleutels, een lockpicktoestel en een elektronisch toestel met een aansluiting om voertuigen uit te lezen en te programmeren.

Uiteindelijk werden slechts vijf feiten bewezen: de diefstal van twee Range Rovers Evoque in Wuustwezel en Brecht op 5 september 2014 en 9 oktober 2014, en drie pogingen op 25 en 26 september 2014 in Lille, Hoogstraten en Essen.

Straffen

Kopstuk Noureddine F. (24) uit Zundert kreeg van de rechtbank in Turnhout de zwaarste straf opgelegd: dertig maanden celstraf en 3.000 euro boete. Zijn neef Mohamed F. kreeg twintig maanden cel en 600 euro boete. Ook is F. zijn Mercedes kwijt.

Murat O. kreeg twaalf maanden. Dezelfde straf was er voor de Bosniër Anel B. (26) uit Gouda.