Van de vier raadsleden uit Etten-Leur die op 15 maart op de kieslijsten stonden bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft Ronnie Buiks de meeste stemmen gekregen. Dat is duidelijk geworden na de publicatie van de officiële verkiezingsuitslag. 

Buiks stond samen met partijgenoot Mariëtte Nooijens op de zogeheten staartlijst voor het CDA, respectievelijk op plaats 46 en 48.

De fractieleider van de christen-democraten in Etten-Leur vergaarde in totaal 681 stemmen, waarvan 299 in de eigen gemeente. Op Nooijens werd 517 keer een stem uitgebracht, waarvan 188 in haar eigen woonplaats.

Louis Roks, die voor Leefbaar Etten-Leur in de gemeenteraad zit en daarnaast sinds maart 2015 ook lid is van de PVV in Provinciale Staten van Noord-Brabant, kreeg 334 voorkeursstemmen op de lijst van Geert Wilders. Een derde deel daarvan, 109, werd uitgebracht in de vijftien stemhokjes in Etten-Leur. Roks stond op de PVV-lijst op plek 43.

Onverkiesbaar

Ron Rosbak tenslotte, raadslid voor het Algemeen Plaatselijk Belang (APB), haalde voor Lokaal in de Kamer dertig stemmen, waarvan 21 in Etten-Leur. Bij deze partij stond Rosbak op de achttiende plaats bij de verkiezingen.

Omdat de vier plaatselijke raadsleden landelijk in principe op een onverkiesbare plaats van hun partijen stonden, was het alleen mogelijk dat zij met heel veel voorkeursstemmen een plekje in de Tweede Kamer konden bemachtigen.

Dat is niet gebeurd. Bij de verkiezingen haalde het CDA uiteindelijk 20 Kamerzetels en het CDA 19. Lokaal in de Kamer behaalde maar 0,1 procent van alle stemmen en bleef als gevolg daarvan zonder zetel.