Wethouder Jean-Pierre Schouw trots op centrum Etten-Leur

Wethouder Jean-Pierre Schouw is heel blij dat er door de ondernemers en vooral ook de bezoekers positief wordt gesproken en gekeken naar het Winkelhart Etten-Leur. "Die enthousiaste instelling is aanmerkelijk beter dan een aantal jaren geleden en dat komt vooral door de gezamenlijke inzet en het geleidelijke herstel van de economie."

Met de mogelijkheden om de terrassen te vergroten en de huidige eensluidende uitstraling en herkenbaarheid van het winkelgebied en daarbovenop een verbeterde bewegwijzering in de parkeergarage, worden volgens de wethouder alle mogelijkheden benut om zoveel mogelijk mensen naar het centrum van Etten-Leur te trekken.

Schouw is erg tevreden over het resultaat van de gerenoveerde Bisschopsmolenstraat. "Iedereen vindt dat de straat er fraai uitziet, dat er weer voldoende loop ontstaat en dat er ruimte genoeg is om meer terrassen te plaatsen. Er zijn geen klachten over de veiligheid. Het plaatsen van de hekjes bij de uitgang van de parkeergarage, om de uitgang te benadrukken, is afdoende. Er was meer een gevoel van onveiligheid."

De wethouder stelt dat de mensen ook even moesten wennen aan de gewijzigde situatie. "De ondernemers hebben ook echt maanden door de zure appel moeten heen bijten en zijn voor het merendeel tevreden met de huidige situatie. De straat past nu veel beter bij het totale centrum en dat zal zeker een aanzuigende werking hebben op de bezoekersaantallen."

Horeca

Een grote aantrekkingskracht voor Etten-Leur is ook de horeca. De betreffende ondernemers zorgen er mede voor dat de bezoekers van het Winkelhart lekker lang en onder het genot van goed verzorgde hapjes en drankjes in Etten-Leur kunnen vertoeven. Ook de activiteiten zoals de Profronde en de Marathon, die door de ondernemers in samenwerking met de diverse organisaties worden georganiseerd, zijn daar debet aan.

De gemeenteraad heeft besloten dat caféhouders hun terras weer mogen vergroten in 2017 en de jaren daarna. Wethouder Schouw: "We gaan nu echt beleid maken van de mogelijkheid voor de caféhouders om hun terras te vergroten. Ook weer in de Hof van den Houte en op het Burchtplein."

Meer plaatsen

"Het is een verrijking van het centrum, zorgt voor reuring en dat veel bezoekers in Etten-Leur blijven hangen. Bij een beetje goed weer is er geen plekje meer te vinden. Dat betekent dat er dus duidelijk behoefte is aan meer plaatsen. Het is nog geen homogene uitstraling, maar dat zal steeds beter worden. Het is ook voor de cafés een behoorlijke extra investering."

Om meer bezoekers naar Etten-Leur te kunnen trekken is het parkeertarief van de ondergrondse parkeergarage aangepast. De prijs van een dagkaart is verlaagd van 8 naar 5 euro. Ook de abonnementsprijzen zijn verlaagd.

Betaalbare werknemersvergunning

Voor personeel van de winkels is er een betaalbare werknemersvergunning gekomen voor het parkeren buiten de garage in daartoe aangewezen straten. "Of de verlaging van de tarieven al heeft geleid tot meer bezoekers aan Etten-Leur kunnen we pas goed meten in april als het eerste kwartaal voorbij."

Op dit moment wordt met vastgoedpartijen de mogelijkheid van reclame maken door ondernemers in de parkeergarage besproken. Ook de algehele bewegwijzering in de parkeergarage zal worden aangepakt.

Jean-Pierre Schouw: "Het is soms moeilijk te onderscheiden waar je binnen bent gekomen en waar precies je auto staat. Mannen werken met nummers en vrouwen met kleuren, maar de pastelkleuren zijn een beetje onduidelijk geworden. Verder willen we ook in de garage al aangeven waar welke winkels in het centrum te vinden zijn. Al onze gezamenlijke inspanningen zijn erop gericht om de kracht van het Etten-Leurse centrum te behouden."

Tip de redactie