Oud-Hollandse spelletjes bij verjaardag van speel-o-theek

Met een optreden van entertainer Huub Hangop en het spelen van oud-Hollandse spelletjes, zoals spek happen, blik gooien en sjoelen, is woensdag in Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur het 35-jarig bestaan van de speel-o-theek gevierd. Huub Hangop trad belangeloos op. "Zijn dochter lid is van de speel-o-theek", vertelt medeoprichter Ria Dijkers. 

Directeur Hilda Vliegenthart van Nieuwe Nobelaer vindt het heel mooi dat de voorziening al 35 jaar bestaat in Etten-Leur.

"Kinderen zijn onvoorspelbaar. Ze kiezen speelgoed en laten het vervolgens of in een hoek liggen of hechten zich er enorm aan. Daarom is het goed dat je speelgoed kunt lenen om het uit te proberen. Aan de andere kant vind ik het goed dat kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben, hier tegen een kleine vergoeding ook gewoon van speelgoed gebruik kunnen maken."

Druk

Vliegenthart zette aan het begin van de feestmiddag ook de vrijwilligers van de speel-o-theek, zestien in totaal, in het zonnetje. Ze had een extra vermelding voor 'founder' Ria Dijkers, voor wie ze ook een bos bloemen in petto had. "De vrijwilligers gaan niet alleen op een hele degelijke en nette manier met het speelgoed om, maar ook met de klanten", aldus de directeur van Nieuwe Nobelaer.

Zij zegt het verder bijzonder te vinden dat de speel-o-theek in de bibliotheek zit. "Kinderen komen niet alleen voor speelgoed, maar ook voor een boek. Het is niet voor niets op woensdagmiddag altijd hartstikke druk."

Hulpgroep

Ria Dijkers weet nog precies hoe het 35 jaar geleden allemaal begon met Sam Sam, zoals de speel-o-theek toen heette.

"Ik was lid van de Hulpgroep, die destijds bijvoorbeeld taallesprojecten gaf bij mensen thuis die afkomstig waren uit het buitenland. Ieder jaar werd ook een internationale culinaire ochtend georganiseerd. Van de Kruisvereniging kregen we de vraag om iets op te zetten met betrekking tot het leren spelen van kinderen. Daar is toen de speel-o-theek uit ontstaan."

Tekenlokaal

De eerste locatie was het tekenlokaal achter de Lambertuskerk. Dijkers: 'Het was daar echt behelpen. Het was er niet warm te stoken en af en toe zakten we bijna door de vloer. Als het gevroren had, konden we de wc niet eens doortrekken. We hadden er overigens wel genoeg ruimte."

Na een jaar of vijf verhuisde Sam Sam naar een andere locatie. "We konden toen terecht in het gebouw van Doornbos aan de Spoorlaan. Maar het was natuurlijk nog steeds geen eigen ruimte." Die vond de speel-o-theek begin jaren negentig van de vorige eeuw in een zaaltje van De Nobelaer achter de bibliotheek bij de ingang Noord. Sinds een jaar of zes zitten ze bij de bibliotheek.

Verkennen

De speel-o-theek heeft speelgoed voor alle leeftijdsgroepen: modern, eigentijds speelgoed dat het kind van vandaag boeit. "Wij lenen aan gezinnen uit met als doel de kinderen de mogelijkheden van speelgoed te laten ontdekken. Door te spelen leert een kind de wereld te verkennen, waardoor een gezonde ontwikkeling wordt gestimuleerd."

Bij de start van Sam Sam, 35 jaar geleden, was onder andere Fisher Price en Playmobil erg in trek. "Er was toen ook nog veel speelgoed van hout." Later werden dat onder andere spelcomputers. "Op dit moment is vooral het spel Wobble erg in trek", besluit Dijkers.

Tip de redactie