Chantal Dobbe maakt debuut als stembureauvoorzitter

Geen verkiezingen zonder goed functionerende stembureaus. De gemeente Zundert vormt hierop geen uitzondering. 

Met ervaren krachten die de stembureaus bemannen, worden ook de Tweede Kamerverkiezingen weer vol vertrouwen tegemoet gezien.

Chantal Dobbe is al veertien jaar als medewerkster aan een stembureau verbonden. Dit jaar maakt ze haar debuut als voorzitter van het stembureau Levenslust.

Als stembureaumedewerkster maakte Chantal Dobbe al uiteenlopende verkiezingen mee: van gemeenteraadsverkiezingen tot verkiezingen voor Provinciale Staten en landelijke verkiezingen.

Vuurdoop

Veertien jaar gelden beleefde ze haar vuurdoop in Rijsbergen, nadat ze was opgetrommeld om in te vallen na een regen van afmeldingen.

De kennismaking met het fenomeen stembureau beviel prima, al verkaste ze bij de volgende gelegenheid naar Klein Zundert waar haar vader Ger van Haaren - bekend van zijn politieke activiteiten voor VVD Zundert - actief was voor het stembureau.

Het contact met de stemgerechtigden - die ze zo nodig verder wegwijs maakt bij de handelingen die moeten worden verricht om hun stem uit te brengen - noemt ze het leukste aspect aan haar werk op hert stembureau.

Ontspannen sfeer

“Er hangt altijd een ontspannen sfeer. Ik kom er natuurlijk ook heel veel bekenden tegen. Het is echt ‘ons kent ons’. Ook na veertien jaar bevalt het me nog prima."

"Je weet nooit wat je te wachten staat. Het blijft tot het laatste moment spannend.” Dat laatste kan het ook zijn voor jongeren die voor de eerste keer komen stemmen, weet ze.

“Meestal komen ze dan met pa en ma, maar soms ook alleen. Dan leg ik uit hoe en wat.” De komst van een klas met basisscholieren die een kijkje kwamen nemen, kan ze zich ook nog goed herinneren. “Een mooi initiatief om kinderen spelenderwijs met verkiezingen bekend te maken.”

Tip de redactie