De Stichting Wielertopsport Etten-Leur heeft zich als doel gesteld om dit jaar zoveel mogelijk truien naar de wielerronde te halen, die op zondag 13 augustus voor de elfde keer in het centrum van Etten-Leur wordt gehouden. 

Dat heeft voorzitter Ronnie Buiks woensdagavond gezegd op een persconferentie. 

Op een onlangs gehouden bijeenkomst van Cycling Service, de contractpartner namens de wielrenners, werd het profomnium van Etten-Leur wederom uitgeroepen tot het grootste criterium van Nederland.

"Dat is gebaseerd op het rennersveld dat aanwezig is tijdens de ronde", vertelt Buiks. "Het is nu voor het tweede jaar op rij dat we deze status toebedeeld hebben gekregen. Als organisatie zijn we daar samen met onze sponsors natuurlijk supertrots op, mede omdat we dit hebben bereikt in een tijdsbestek van tien jaar. We laten hiermee criteriums die al sinds jaar en dag bestaan achter ons."

Ambitie

Het is de ambitie van de Stichting Wielertopsport Etten-Leur om dat ook zo te houden. "En dat betekent dat we voor 2017 de lat nog hoger willen leggen dan in voorgaande jaren. Ger de Weerd van de Rabobank en Marco van den Beemt van de bedrijven TechnoSelect en EURObasic hebben zich aan ons geconformeerd om als belangrijke sponsors hierin weer een belangrijke bijdrage te willen vervullen."

De organisatie legt zich toe op het binnenhalen van zoveel mogelijk mooie truien, anders gezegd de winnaars van de grote ronden zoals de Giro en de Tour de France. In 2015 had Etten-Leur zowel Alberto Contador als Chris Froome aan de start staan, respectievelijk dat jaar de winnaars van de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk.

Druk

Vorig jaar stond onder andere Olympisch kampioene Anna van der Breggen bij de dames aan het vertrek en bij de heren Rafal Majka, winnaar van de bolletjestrui in de Tour.

"We moeten natuurlijk eerst kijken of de truien uit de grote ronden wel beschikbaar zijn, maar de ambitie om ze naar Etten-Leur te halen ligt er zeer duidelijk. Daar leggen we ons zelf wel een enorme druk mee op, maar we hopen dat met behulp van onze sponsoren te realiseren."

Mee bezig

Een trui die nu al zeer hoog op het verlanglijstje staat is die van tweevoudig wereldkampioen op de weg, Peter Sagan.

"Wij kunnen hier nu nog niet bekend maken dat we die reeds vast hebben liggen, maar het lijkt me duidelijk dat we daar wel mee bezig zijn." Op de vraag of direct na afloop van de Giro ook contact gezocht gaat worden met de winnaar van de roze trui zegt Buiks: "Dat zou zo maar eens kunnen."