De partij die in Etten-Leur de Tweede Kamerverkiezingen wint, zou ook wel eens de landelijke winnaar kunnen worden op 15 maart. Dat stelt electoraal geograaf Josse de Voogd in een interview aan Brandpunt+

In het artikel zegt De Voogd dat in Etten-Leur al sinds jaar en dag op de winnaar van de verkiezingen gestemd wordt. Volgens de electoraal geograaf wordt op de verkiezingsavond vaak uitgekeken naar de grote steden, vooral door de mensen die hopen dat de uitslag linkser wordt.

"Maar in Amsterdam wonen maar 4,9 procent van alle inwoners in Nederland. Dat is echt te weinig om aan het einde van de avond de hele boel nog om te gooien", vertelt hij aan Brandpunt+.

Hoewel in de Randstad meer dan zeven miljoen mensen wonen en in Brabant nog geen tweeënhalf miljoen, worden, aldus De Voogt, de verkiezingen onder de rivieren beslist. Dat heeft volgens hem te maken met drie factoren: het aantal inwoners, de media-aandacht en hoe beweeglijk de kiezer is. "Brabant is een grote kluif en goed voor liefst 22 zetels."

Belangstelling

Omdat al sinds jaar en dag in Etten-Leur op de winnaar van de verkiezingen wordt gestemd, kijkt Josse de Voogd  op 15 maart weer met veel belangstelling uit naar deze gemeente.

"Als de uitslagen van Etten-Leur binnen zijn, kunnen we al best een hoop zeggen over hoe Brabant heeft gestemd. En dus ook eigenlijk wie er landelijk met de buit vandoor gaat", besluit De Voogd tegenover Brandpunt+.